Transformatie centraal op Wereldverteldag 2017
Ieder jaar op en rond 20 maart is het Wereldverteldag. Overal ter wereld, en dus ook in Nederland, worden activiteiten georganiseerd om het vertellen, de orale traditie, onder een breed publiek bekend te maken.
 
Op Wereldverteldag is meer informatie - waaronder de activiteiten - te vinden.
 
Verkiezing Vertelambassadeur voor het jaar 2015
De Stichting Vertellen roept vertellers, vertelorganisaties, vertelkringen en geïnteresseerden op hun stem uit de brengen op de verteller die Vertelambassadeur van Nederland en Vlaanderen voor het jaar 2015 zou moeten worden.
Op de website van de Stichting Vertellen staat meer informatie over de procedure (criteria, nominaties, vakjury).
Op zaterdag 24 januari 2015 zal bekend worden wie de Vertelambassadeur van het Jaar 2015 is geworden.
 
Wereldverteldag 2015: Wensen
Op 20 maart is het World Storytelling Day en vieren vertellers uit de hele wereld de kunst van het mondeling overdragen van verhalen aan de hand van een thema. Het thema voor 2015 is Wishes / Wensen.
 Ook in Nederland staan in de week van 20 maart 2015 tientallen evenementen met vertelde verhalen op het programma, voor zowel volwassenen als kinderen. Vanaf begin maart 2015 staat een overzicht op de website van Wereldverteldag.
Op 20 maart zijn op verschillende locaties Wereldwijd Vertelcafés met een gevarieerd programma met live optredende vertellers en videobeelden van vertellers uit de hele wereld.
 
Meertens Instituut geeft nieuw e-tijdschrift Vertelcultuur uit
Het Meertens Instituut lanceerde op woensdag 22 oktober 2014 het gratis e-tijdschrift Vertelcultuur onder redactie van Theo Meder en Marianne van Zuijlen. In Vertelcultuur zullen wetenschappelijk verantwoorde, toegankelijke Nederlandstalige artikelen verschijnen die op een breed, volwassen lezerspubliek zijn gericht. De bijdragen zijn voornamelijk geschreven door onderzoekers, studenten en verhalenvertellers.
In het tijdschrift staan mondelinge overleveringen en (volks)verhalen vertellen centraal, in heden en verleden. In principe gaat Vertelcultuur over (volks)verhalen en vertellen, en niet zozeer over lezen en voorlezen. Wel zal aandacht worden besteed aan boeken óver vertelcultuur, en kunnen er uitstapjes worden gemaakt naar aanverwante performing arts, naar balladen, troubadours, liedcultuur en cabaret. Tevens wordt er aandacht besteed aan jeugdliteratuur, games, blogs, evenementen, opleidingen, studies, documentaires en films  die een duidelijke band hebben met de mondelinge vertelcultuur en tradities.
De aflevering van 2014 is meteen een dubbelnummer, en vanaf 2015 zal het tijdschrift vooralsnog twee maal per jaar verschijnen. In het eerste dubbelnummer van Vertelcultuur staan onder meer bijdragen van Cynthia Hensen over het kunstsprookje De Sneeuwkoningin, van Melanie Plag over het relatief nieuwe fenomeen van de storyslam, en van Theo Meder over de baron van Münchhausen en het Duitse stadje Bodenwerder.
In 2015 zijn twee nummers verschenen, Vertelcultuur 2 (2015) 1 en Vertelcultuur 2 (2015) 2.
 
Wereldverteldag
Op donderdag 20 maart 2014 is het wereldwijd Wereldverteldag, en dus ook in Nederland en Vlaanderen. Verhalenvertellers, zowel amateurs als professionals, vertellen op 20 maart hun verhalen in scholen, bejaardentehuizen, in bibliotheken, zomaar ergens in stad of dorp, en waar al niet. Het evenement draait nadrukkelijk niet om boeken of om voorlezen. Het gaat hier om  de aloude orale traditie van uit het hoofd verhalen vertellen. De bedoeling is dat er een mooie landelijke spreiding van vertel-evenementen tot stand komt. Waar en wanneer er op 20 maart precies verteld wordt, staat per provincie vermeld op de site van Wereldverteldag.
Lees meer...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL