Wereldverteldag
Op donderdag 20 maart 2014 is het wereldwijd Wereldverteldag, en dus ook in Nederland en Vlaanderen. Verhalenvertellers, zowel amateurs als professionals, vertellen op 20 maart hun verhalen in scholen, bejaardentehuizen, in bibliotheken, zomaar ergens in stad of dorp, en waar al niet. Het evenement draait nadrukkelijk niet om boeken of om voorlezen. Het gaat hier om  de aloude orale traditie van uit het hoofd verhalen vertellen. De bedoeling is dat er een mooie landelijke spreiding van vertel-evenementen tot stand komt. Waar en wanneer er op 20 maart precies verteld wordt, staat per provincie vermeld op de site van Wereldverteldag.
Voor het avondprogramma zijn op 20 maart in verschillende steden nog Vertelcafé’s voorzien, onder andere in Den Haag, Utrecht en Den Bosch. In de Vertelcafé’s is er ook contact met buitenlandse vertellers via Skype en middels filmpjes op Youtube. Met een beetje geluk is het evenement in Utrecht via live stream te volgen.
 
Langzaam maar zeker beginnen de vertellers ook de mogelijkheden van de moderne media te ontdekken. Leraar Latijn en verhalenverteller Paul Groos vertelde vorig jaar op Twitter al het verhaal De zoon van de Padishah van India, oftewel met vijf piasters doe je wonderen, in iets meer dan 110 tweets in 8 uur.
 
Zijdelings is het Meertens Instituut ook betrokken bij Wereldverteldag 2014 via de Stichting Vertelcultuur, waar Theo Meder de voorzitter van is. Samen met de Stichting Vertellen en met het NCVie is er overleg geweest over de opzet en de financiering van de Wereldverteldag. De Stichting Vertelcultuur en het NCVie behoren dit jaar weer tot de sponsors.
 
Theo Meder zal op 20 maart ieder half uur naar een nieuw monster- of drakenverhaal verwijzen op Twitter en Facebook. In totaal presenteert hij zo 16 geselecteerde verhalen uit de Nederlandse Volksverhalenbank tussen 10.00 en 18.00 uur. Na 20 maart zullen deze 16 verhalen als tentoonstelling nog op de welkomstpagina van de Volksverhalenbank terug te vinden zijn.
 
Theo Meder is op Twitter te vinden als: @TheoMeder
 
Theo Meder is hier op Facebook te vinden.